top of page
  • Writer's pictureAndra Barbu

Etica în Terapia Constelațiilor Familiale: Explorarea Complexității și Responsabilității


This is the second Order of Love, that children take what their parents give in addition to life as it comes. - Bert Hellinger

Terapia constelațiilor familiale este o abordare terapeutică care își are rădăcinile în munca lui Bert Hellinger, un psihoterapeut german. Această metodă neconvențională și holistică este folosită pentru a investiga dinamica familiei și a relațiilor interpersonale, căutând să aducă în lumină dinamici adânc înrădăcinate și să faciliteze vindecarea în cadrul sistemelor familiale. Cu toate acestea, această formă de terapie ridică întrebări etice complexe și necesită o abordare responsabilă și conștientă din partea terapeuților practicanți.


Etica în Terapia Constelațiilor Familiale

  1. Consensul și Acordul Informațional: Înainte de a începe o sesiune de terapie constelațională, este crucial să se obțină consimțământul informat al clientului. Pacientul trebuie să fie complet informat despre natura, scopul și posibilele rezultate ale acestei terapii alternative. În plus, terapeutul trebuie să respecte confidențialitatea și să ofere un mediu sigur și non-judecat pentru client.

  2. Limitarea Experienței Personale a Terapeutului: Terapeuții constelațiilor familiale trebuie să fie conștienți de limitele și responsabilitățile lor. Este esențial să evite proiecțiile personale și să își folosească cunoștințele și experiența pentru a ghida clientul către autocunoaștere și vindecare, fără a impune propriile lor perspective sau judecăți.

  3. Claritatea în Rolul Terapeutului: Terapeuții trebuie să fie transparenți în privința rolului lor în procesul terapeutic. Ei nu sunt guru sau vindecători magici, ci ghizi care facilitează explorarea și înțelegerea dinamicii familiale a clientului. Menținerea unei relații profesionale și respectuoase este esențială pentru a menține integritatea terapiei.

  4. Respectarea Diversității Culturale și a Convingerilor: Terapeuții constelațiilor familiale trebuie să fie sensibili la diversitatea culturală și la diferitele sisteme de valori și credințe ale clienților lor. Respectarea acestor diferențe și evitarea imprimării propriilor valori personale sunt esențiale pentru o practică etică.

  5. Continuarea Educației și Supravegherii Profesionale: Terapeuții trebuie să fie angajați într-un proces continuu de învățare și dezvoltare profesională. Participarea la formări, supervizare și aderarea la coduri de etică profesională îi ajută să rămână conștienți de practici responsabile și să se adapteze la schimbările în domeniu.

Dezbateri și Provocări Etice

Deși terapia constelațiilor familiale poate aduce beneficii semnificative, există și critici și dezbateri legate de etica acestei practici terapeutice. Printre acestea se numără:

  • Lipsa de Dovezi Științifice Consistente: Unele voci din comunitatea științifică contestă lipsa de dovezi empirice solide care să susțină eficacitatea terapiei constelațiilor familiale.

  • Potențialul Riscului de False Amintiri: Folosirea imaginilor sau reprezentărilor simbolice în timpul constelării poate crea amintiri false sau interpretări greșite, iar acest lucru poate ridica întrebări legate de validitatea informațiilor obținute în timpul sesiunilor.

  • Riscul Dependenței de Terapeut: Există o preocupare că clienții pot deveni dependenți de terapeut sau de sesiunile constelaționale în detrimentul altor forme de suport sau terapie.

Concluzie

Etica în terapia constelațiilor familiale este un subiect complex și evolutiv. Terapeuții care practică această metodă terapeutică sunt responsabili să își aducă contribuția la o practică etică și conștientă. Ei trebuie să ofere un spațiu sigur, să respecte confidențialitatea, să evite influențele personale și să se angajeze într-o continuă dezvoltare profesională pentru a oferi un suport autentic și benefic clienților lor. Este esențial ca acești practicanți să fie conștienți de provocările și dezbaterile etice în domeniu și să fie dispuși să abordeze aceste aspecte cu integritate și responsabilitate.

12 views

1 commento


Leonard Hîngănescu
Leonard Hîngănescu
16 nov 2023

Pai e foarte bine ce scrie

Mi piace

Abonează-te și fii la curent cu ultimele articole!

Mulțumesc pentru abonare!

bottom of page